26 січня – Міжнародний день митника

Опубликованно: 26 января 2010 Рубрика: Район
3678 0 0 1 Размер шрифта: Добавить в закладки:

26 січня світова спільнота святкує Міжнародний день митника. Відзначення свята стало приводом для привернення уваги громадськості до ролі митних органів. Сьогодні в світі існує єдине міжнародне об’єднання – Всесвітня митна організація, яка займається проблемами митного регулювання, її членами є понад 150 держав світу. Головна мета Всесвітньої митної організації - забезпечення гармонізації та уніфікації митного законодавства країн-учасниць, удосконалення митного законодавства та митних технологій, а також розвиток міжнародного співробітництва у галузі митної справи.


Україна є повноправним членом Всесвітньої митної організації з 1992 року. Не заперечним є факт, що судьба нашої Держави в авторитетній організації сприяє не лише становленню та розвитку митної служби України, а й впровадженню у практику національної митної справи міжнародного досвіду, а саме: гармонізація митного законодавства України до митного законодавства Європейського Союзу. Підтвердженням цього є поетапне впровадження системи «Електронна митниця» – багатофункціонального комплексу, що дозволить підвищити якість митного регулювання та вдосконалити митне адміністрування з метою забезпечення митної безпеки держави. Удосконалення митного пост-аудиту, який є новою та найбільш перспективною формою митного контролю. Його суть полягає у зменшенні обсягів митного контролю на кордоні і перенесення усіх перевірок на етап «після випуску товарів». Продовження роботи по формуванню «білих» та «зелених» списків сумлінних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності для подальшого внесення їх до Реєстру підприємств до товарів і транспортних засобів яких установлено спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення. Механізм сприяння підприємствам при здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності був запроваджений Державною митною службою України ще в минулому році.

Для кожного року Всесвітня митна організація пропонує окреме гасло, роблячи выговор на найактуальніших, на її погляд, питаннях у митній сфері. Девіз 2010 року звучить так - «Митниця і бізнес: удосконалення виконання через партнерство».


ПТ, 19 апреля 2024, 6:07 Курс НБУ: USD , EUR , RUR