Банк, що гарантує… конфіскацію кредиту

Опубликованно: 20 января 2010 Рубрика: Район
1090 0 0 Размер шрифта: Добавить в закладки:

Одна з найбільших фінустанов Кременчука спотворює факти на свою користь. Своїх клієнтів “підставляють”, як кому заманеться, і буквально переписують кредитні історії без відома позичальників. Пані Наталя та її родина десять років були добросовісними клієнтами банку “П”. Свого часу  фінустанова їй без коливань видала валютний кредит на купівлю квартири. Погашення  здійснювали вчасно, аж поки в країні штучно не підірвався авторитет національної валюти і  американський долар не злетів “під небо”. “Звісно, почалися проблеми із виплатами. Але я – людина відповідальна і завжди викручувалася, здійснювала платежі так, щоб банк не страждав”, – розповідає потерпіла від дій банку.


Згідно з документами, з 28 листопада фінустанова незаконним шляхом піднімає відсоткову ставку без згоди та відома клієнта. Як наслідок – через заборгованість у кілька сотень доларів банк вирішив забрати квартиру. “17 січня минулого року фінустанова подала позов до суду і знову мені не повідомили про свої  наміри. Таким чином два судові засідання пройшли без моєї участі”, – продовжує пані Наталя. Якби жінка не з’явилася на третє судове засідання, то рішення суду було б прийняте на користь банку. Саме цього і прагнуть співробітники фінустанови. На щастя, один зі  спеціалістів банку (який нині вже не працює), телефоном повідомив про наміри установи. Так потерпіла і дізналася про банківське безчестя. Банк, у свою чергу, розмістив оголошення на сторінках газети “Зоря Полтавщини” про необхідність з’явитися пані Наталі на судове слухання.
“Я дізналася про події за день до третього засідання. Звістка про вилучення квартири, у якій мешкаю не перший рік, міцно вдарила по здоров’ю. Тиск, біль у серці, постійне нервове напруження – через банківські махінації. Коли звернулася до банку з метою ознайомитися із документами, які вони підготували по моїй справі, то зіткнулася із підтасуванням фактів. У документах помічено ряд розбіжностей, не збігаються адреса мого проживання, сума заборгованості і ряд інших важливих моментів”, – продовжує жінка.
Цікавий факт та ласий шматок для банківської ситеми – приховані платежі. Так, в історії з кредитом на квартиру пані Наталя щомісяця мала сплачувати 60 доларів, які нараховувалися невідомо звідки. В угоді дійсно сказано про комісію за оформлення кредиту, про винагороду за проведення додаткового моніторингу. Але ж останній здійснюється працівниками банку, лише коли позичальник не виконує умови кредитної угоди, а конкретно – вчасно не сплачує кошти.  Чому ж такий чесний банк нараховує ці самі відсотки, коли прецеденту і близько немає?  Виходить, скільки банку не плати, все одно залишишся у боргу?
З січня 2009 року пані Наталя оббиває пороги банку “П”, відвідує тамтешні відділи. Працівники “гнуть свою лінію”, тиснуть на клієнтку, щоб вона підписала новоспечену угоду “ключове рішення”. У ньому своїм підписом жінка повинна погодитися віддати квартиру банку, а потім отримати можливість викупити її. Найменша затримка у виплаті – і можливість проживати у власній оселі втрачена безповоротно.  Є варіант підписати довіреність на ім’я банку. Тоді він продаватиме квартиру, щоб погасити заборгованість. Обидва виходи із ситуації зберігають інтереси банку і жоден – клієнта. Суд у справі триває досі. Щоправда, банк зобов’язали надати достовірну інформацію.

Нервовий зрив замість автомобіля

В іншої клієнтки той самий чесний банк намагається відібрати автомобіль. “Два роки я здійснювала виплати, як і вимагають умови угоди. Перший внесок зроблено у розмірі двадцяти відсотків. Як кажуть, ніщо не віщувало біди”, – розповідає Яна. Несподіваний поворот її кредитна історія отримала традиційно після різкого стрибка американського долара. Із грошима було скрутно, але дівчина не забувала про щомісячне  погашення боргу за взятий у кредит автомобіль. Якщо виникали прострочки, то Яна намагалася ліквідувати їх якомога швидше. Тим часом банку було байдуже до чесних намірів клієнтки і він підняв кредитну ставку. Звісно, “суто конфіденційно”, як і у випадку з пані Наталею.
“Уже пост-фактум я отримала звичайного листа, в якому мені доводили до відома неприємну і безпідставну новину”, – продовжує Яна. З цього моменту все і почалося. Після підвищення відсоткової ставки по кредиту банк звернувся до клієнтки з проханням подивитися на кредитований автомобіль. Так як у цих діях немає нічого крамольного, і фінустанова, згідно з умовами угоди, має право здійснити огляд кредитованого майна, пані Яна погодилася надати автівку у зазначений час.
“Я під’їхала до банку. Мене зустрів чемний співробітник, який попросив заїхати за низький паркан, мовляв, там спеціалістом буде здійснено техогляд машини. Пообіцяв, що процедура не відбере багато часу. Коли я заїхала за паркан, з приміщення банку вийшов співробітник вище рангом і повідомив: “Так як ви, пані Яно, є злісним неплатником, негайно виходьте з автомобіля і віддайте ключі. Поки не погасите всю заборгованість до копійки, машина залишається у нас.” Я не погодилася, зачинила дверцята авто і почала виїжджати. Співробітники хутко стали зачиняти паркан, чим пошкодили зовнішній вигляд машини. Звісно, я зупинилася. Потім співробітники банку почали буквально заламувати мені руки і силою  відібрали ключі. У результаті машину все ж забрали, а мені нанесли легкі тілесні ушкодження,  які констатували медики кременчуцької лікарні”, – розповідає потерпіла.
Нині пані Яна не може забрати авто, поки не виплатить кредит. Суму заборгованості дівчині не назвали. За її власними підрахунками, прострочка склала 4 тисячі гривень.
“Але я обов’язково її погасила б, як завжди. Про мою ситуацію знали співробітники банку, але назустріч іти відмовилися. У той час, як і самі повели себе нечесно”, – обурюється потерпіла.
Нині Яна не знає, чого чекати. Можливо, у суді вже розглядають випадок без її відома (адже саме так полюбляє вести справу чесний банк). І хто знає, скільки ще безневинно постраждалих людей допомагають “підіймати” банки ціною власного бізнесу, здоров’я, а то й життя.
Р.S.: Конкретно цими, а також безліччю подібних кредитних історій займається громадська організація “Наш захист”. Тамтешні юристи, які обізнані саме у сфері ведення справ у банківських установах, дають слушні поради і навіть доводять, що банківське свавілля можна покарати.
* імена клієнтів банку змінені


ПН, 6 мая 2024, 21:21 Курс НБУ: USD , EUR , RUR