Гроші на зарплату вчителям є, медикам - ні

Опубликованно: 26 января 2010 Рубрика: Район
2213 0 0 Размер шрифта: Добавить в закладки:

З 1 січня вихователям, вчителям та викладачам ПТУ встановили надбавку до окладу 20%. Крім того, отримують надбавку до окладу і працівники культури. Відповідні постанови Кабінету Міністрів були оприлюдненні ще минулого року. За словами заступника міського голови Кременчука та начальника фінуправління Тетяни Неїленко, на це підвищення у листопаді-грудні 2009 року було передбачено кошти за рахунок дотацій з державного бюджету. Наприкінці грудня, в зв'язку з тим, що державний бюджет не був прийнятий та згідно з чинним законодавством, міська влада зробила тимчасовий розпис міського бюджету на І квартал 2010 року.


"Згідно з ним розпорядники коштів також розробили тимчасові кошториси, в яких всі види надбавок передбачили", - зазначила Тетяна Неїленко. Тож вчителям і бібліотекарям хвилюватися за свою заробіню плату не варто.
Зарплата б"є по бюджету
Але окрім приємної новини для вчителів та бібліотекарів таке підвищення болісно вдаряє по життєдіяльності Кременчука. І знову через не прийняття державного та відповідно міського бюджетів згідно з чинним законодавством місто може розраховувати витратити на місяць лише 1/12 бюджету 2009 року. І ця сума становить 26 млн. грн. "Ми в обов'язковому порядку повинні зберегти умови оплати праці на рівні грудня 2009 року усім бюджетним працівникам. Але, якщо у січні 2009 року фонд заробітної плати бюджетників складав 16 млн. грн., то цього місяця, з урахуванням збільшення розміру мінімальної заробітної плати та надбавок, які відбувалося минулого року, привели до того, що в нас фонд місячної заробітної плати зараз складає 21 млн. грн., - розповідає Тетяна Неїленко. - "Якби рівень фонду заробітної плати залишився на рівні 16 млн. грн., на всі інші видатки в нас би залишалось 10 млн". Але окрім підвищення мінімальної заробітної плати минулого року відбулося збільшення тарифів на опалення та газ на 40-50%, і тому ті п'ять мільйонів, що залишилися на інші видатки, можна вважати "краплею в морі". Очікуючи сутужної ситуації з міським бюджетом та завдяки коштам з державного бюджету головні розпорядники коштів минулого року сплатили за теплоносії наперед - за січень. Тож, за словами Тетяни Неїленко цей місяць місто протримається. Але в лютому доведеться платити вже у повному обсязі усі енергоносії і цих п'яти мільйонів не вистачить, щоб забезпечити в повному обсязі видатки по всім захищеним статтям бюджету, в які входять і придбання медикаментів, і оплата харчування в дитячих дошкільних закладах та школах. Зараз же фінансисти міста розраховують на скоріше прийняття державного бюджету.
Постанова є, грошей не передбачено
Що стосується надбавок лікарям та іншим працівникам галузі охорони здоров'я, то за словами Тетяни Неїленко, розмови про введення надбавки за вислугу років було чутно протягом і листопада, і грудня, але документу, який би регламентував ці надбавки не було. Тому у тимчасовому розпису, який фінуправління подало 30 грудня в органи держказначейства для безперебійног
о фінансування у 2010 році, цих надбавок медичним працівникам не передбачено. "Хочу зазначити, що постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базової та неповною вищої освіти державних та комунальних закладів охорони здоров'я" 5 січня з'явилася в Інтернеті, а потім була опублікована у державних ЗМІ, хоча прийнята вона була 29 грудня", - зазначила Тетяна Неїленко. Крім того, як підкреслила головний фінансист міста, в той час коли шли розмови про надбавку працівники фінуправління разом з працівниками економічних служб медичних закладів провели свої розрахунки: яку суму потрібно витратити на доплати. Тоді вона становила 7 млн. грн. на рік. Але з виходом постанови стало відомо, що доплату за вислугу років також потрібно виплачувати і керівникам медичних закладів, їх заступникам з числа лікарів та заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів. Попередні розмови були лише про лікарів та медичний персонал. Тож зараз потрібно на ці доплати вже 10 млн. грн. на рік. "Постанова передбачає виплату 10%, 20% та 30% надбавки, в залежності від вислуги років. Хочу зазначити, що в нас, наприклад, молодих головних лікарів, окрім П'ятої лікарні, немає. Майже всі лікарі мають величезний стаж, а це відразу 30%. Так, наприклад, доплата головним лікарям становитиме близько 300-450 грн., - розповідає Тетяна Неїленко. - Тому, хочу сказати, сума яку ми рахували збільшилася дуже суттєво. І прикро те, що без цієї постанови ні тимчасовими кошторисами, ні тимчасовим розписом ці кошти не передбачені, але відповідно до чинного законодавства, нам можуть казати, що цю доплату виплачувати за рахунок загальних асигнувань, як у нас це прийнято". Але таких асигнувань в галузі охорони здоров'я просто немає, адже основні кошти завжди йдуть на виплату заробітної плати та часткову оплату електроносіїв, медикаментів та харчування. Усі інші видатки просто відсутні. Тих коштів, які виділяє держава на медицину не вистачає, тому ця галузь постійно отримує допомогу за рахунок зменшення видатків по іншим галузям. Але надія, що кременчуцькі медики отримують такі обіцяти Урядом надбавки є. Наприкінці минулого тижня, 13 січня в міське фінансове управління надійшли роз'яснення від Міністерства фінансів, щодо їх виплат. У листі було зазначено, що на реалізацію цієї постанови передбачені додаткові кошти в тимчасовому розписі асигнувань державного бюджету, як дотації вирівнювання місцевим бюджетам. "На жаль ми зараз не маємо розпису державного бюджету, хоча він і тимчасовий, тому не можемо знати, чи є дотація Кременчуку чи вона для обласного бюджету, І головне в якому розмірі ця дотація, - розповідає Тетяна Неїленко. - "Тому в нас сьогодні є два варіанти виплачувати ці надбавки: або нараховувати і не виплачувати, показувати заборгованість по заробітній платі в частині виплати цих надбавок і чекати дотації, або ж виплачувати за рахунок загальних асигнувань. Другий варіант нас зовсім не влашто
вує, в зв'язку з тим, що немає за рахунок чого це робити. Лише в нас надія на цю дотацію вирівнювання, яка передбачає реалізацію цієї постанови".
Про санітарок та вихователів взагалі забули
У постанові про доплати вчителям, яку видали напередодні Дня вчителя, 5 жовтня 2009 року перераховуються категорії освітян, яким ці доплати належать. Тільки у тому переліку немає вихователів дитячих садків, оскільки дитсадок у табелі про освітні ранги кваліфіковано як "дошкільний навчальний заклад", а не загальноосвітній. Тож про них в Уряді просто забули. Так само як і про санітарок, котрі не спромоглися здобути хоча б "базовою та неповною вищою медичною освітою", згідно з постановою від 29 грудня 2009 року.


ЧТ, 25 апреля 2024, 12:37 Курс НБУ: USD , EUR , RUR