Котам - паспорти, собакам - жетони

Опубликованно: 19 января 2010 Рубрика: Район
1308 0 0 Размер шрифта: Добавить в закладки:

Управління житлово-комунального господарства Кременчука розробить, а депутати міської ради в лютому затвердять стратегічний план паспортизації домашніх тварин. Під визначення останніх підходять лише коти і собаки. Решта - хом'ячки, акваріумні рибки тощо - поки що залишаться не паспортизованими. "Йдеться про нові зміни та доповнення до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", які прийняті у грудні минулого року Верховною Радою. За ними - на кожну тварину повинен бути документ. У домашнього собаки - обов'язково жетон. Для кота - або жетон, або паспорт", - розповідає покровитель начальника УЖКГ міста Олександр Прядко.


Управління житлово-комунального господарства вже приступило до розробки необхідних рішень щодо втілення в життя у Кременчуці нових положень закону.
Передусім для собак будуть виготовлені жетони, на яких виб'ють кличку песика та домашню адресу його господарів з телефоном. Котів залізом переобтяжувати не будуть. "Справа в тому, що собака - це тварина, яка групується в зграї і якщо втікає з дому, то може забігти дуже далеко. З котами простіше. Вони "прив'язані" до місця, де живуть, і не відходять від оселі далеко, - пояснює покровитель начальника УЖКГ міста. - Всі документи ми підготуємо, і, вочевидь, у лютому вони будуть розглянуті на сесії міської ради".
Після того, як депутати затвердять нові правила поводження з тваринами в місті, їх почнуть втілювати в життя. Їх дотримання контролюватимуть ветеринари, міліціонери та самі комунальники.
"Усі питання вирішуються, але нерозв'язаною поки що є проблема вигулу домашніх тварин, зокрема, вільних ділянок землі. І ми поки не знаємо, чи потрібні такі місця вигулу взагалі. Але закон потрібен, бо інфекції тварин небезпечні для людини", - додає чиновник.
Про одне сьогодні в управлінні нічого не можуть сказати - скільки коштуватимуть документи для котів і собак? Питання - чи варто ці свідоцтва ламінувати й хто саме виготовлятиме металеві жетони для тварин - поки що не розглядалися.

Які вимоги нового закону?

Стаття 22. Правила поводження з домашніми тваринами, що виключають жорстокість.
При поводженні з домашньою твариною особа, яка її утримує, зобов'язана: дбати про домашню тварину, забезпечити їй достатню кількість їжі та постійний доступ до води;
надавати можливість домашній тварині здійснювати необхідні рухи, контактувати з собі подібними;
забезпечити наявність намордника, повідка, що необхідні для здійснення вигулу домашньої тварини поза місцем її постійного утримання; забезпечити наявність на домашній тварині нашийника з ідентифікуючими позначками;

Стаття 24. Вилов та тимчасова ізоляція домашніх тварин.
Собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову.
Вилов собак, котів та інших домашніх тварин, як правило, проводиться за відсутності сторонніх осіб з 5-ї до 7-ї години або після 20-ї години (влітку - після 22-ї години).


ПН, 6 мая 2024, 4:18 Курс НБУ: USD , EUR , RUR