Правоохоронці «полюють» на фільми та ігри, які пропагують жорстокість

Опубликованно: 22 января 2010 Рубрика: Район
1230 0 0 1 Размер шрифта: Добавить в закладки:

Останнім часом працівники міліції фіксують більше правопорушень серед молоді, особливо це стосується насильства фізичного або морального. Діти пояснюють це тим, що «у кіно (іграх, по телевізору, у газетах) це показують», а вони просто відтворюють. Втім, недалекоглядність будь-якої несформованої особистості може призвести щонайменше до сплати штрафу батьками, гірше, коли порушують кримінальну справу. Проблема у тому, говорять експерти, що відколи дорослі не навчаться контролювати те, що показують і те, що реалізують, то й проблема пропагування культу насильства та жорстокості нікуди не дінеться.


Відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУМВС України в Полтавській області, який називають ще й «відділом суспільної моралі» останнім часом звертає увагу не тільки на боротьбу з проституцією, торгівлею людьми, сутенерством, розповсюдженням порнографічної продукції, а й на викриття фактів, де пропагують культ насильства та жорстокості. Здебільшого це стосується розповсюдження відеофільмів та ігрових дисків. Не оминають вони увагою і моніторинг Інтернет-видань, які конкретно пропонують ті чи інші ігри. Зокрема, працівники відділу зупинилися на двох основних – це «GTA» та гра «Пила» з однойменного фільму. Прикладом цьому стало документування факту реалізації дисків саме з цими іграми, які продавали в одній з торгівельних точок Полтави. Експерти підтвердили, що вказані ігри пропагують культ насильства та жорстокості. Приміром, гра «GTA»  у 3D форматі направлена на скоєння ряду злочинів. Головний герой має «бігати» по місту і скоювати розбійні напади на водіїв машин, тобто витягувати віртуальних кермувальників, убивати, а потім втікати від таких же віртуальних поліцейських. При цьому застосовується фізична сила, зброя та скоюється ряд убивств. Хоча все це відбувається  у мережі «всесвітньої павутини», але у будь-якому випадку несе у собі негативний характер.  

Безсумнівно, контролювати те, що дивляться діти вдома на комп’ютерах мають батьки, а от те, що продають у магазинах – це вже справа міліції. Так, правоохоронці у цій роботі керуються ст.. 300 Кримінального кодексу України.

 

Для довідки: Стаття 300. Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості

1. Ввезення в Україну творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні - караються штрафом до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, засобів їх виготовлення та розповсюдження.

2. Ті самі дії щодо кіно- та відеопродукції, що пропагують культ насильства і жорстокості, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з конфіскацією кіно- та відеопродукції, що пропагує культ насильства і жорстокості, засобів її виготовлення і демонстрування.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені повторно чи за попередньою змовою групою осіб, а також примушування неповнолітніх до участі у створенні творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією творів, кіно- та відеопродукції, що пропагують культ насильства і жорстокості, засобів їх виготовлення і демонстрування. До речі, в Україні працює Національна експертна комісія з питань суспільної моралі, яка й має спільно з правоохоронними органами контролювати те, що пропонують у засобах масової інформації – чи то порнографічна продукція, чи та, що пропагує жорстокість та насильство.

Критерії віднесення продукції до такої, що пропагує культ насильства та жорстокості http://moral.gov.ua/_kriteriji_vidnese1ja_0_0_0_1330_1.html

Яна Холодна ст. інспектор ВЗГ ГУМВС

України в Полтавській області


СР, 24 апреля 2024, 8:19 Курс НБУ: USD , EUR , RUR