У 2009 управління НС ОДА не використало 1,2 млн. грн., а управління екології - 3,1 млн. грн.

Опубликованно: 26 января 2010 Рубрика: Район
2128 0 0 Размер шрифта: Добавить в закладки:

Майже у третині своїх звернень до держуправління охорони навколишнього природного середовища в області громадяни порушують питання  фінансування природоохоронних заходів з метою покращення екологічного стану: облаштування сміттєзвалищ, що забруднюють грунти, будівництво та удосконалення очисних споруд, через які скидаються відпрацьовані води у річки, розчищення та відновлення водності малих річок, встановлення облаштувань для очистки  небезпечних викидів  в атмосферне повітря, будівництво водогонів для забезпечення населення питною водою, ліквідація підтоплень в населених пунктах, придбання сміттєзбиральної техніки. 


Такі заходи не тільки складні за  механізмом реалізації, а й потребують чималі кошти. Тож одним з найважливіших напрямків діяльності державного управління  є процес формування проекту Переліку природоохоронних заходів для фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.  Фонд охорони навколишнього природного середовища  області є складовою частиною обласного бюджету, він формується за рахунок коштів збору за забруднення навколишнього природного середовища  та інших коштів, визначених законодавством. Так, за інформацією Державної податкової адміністрації у Полтавській області сума збору за забруднення навколишнього природного середовища, сплачена юридичними та фізичними особами, в 2009 році становить 35887138,76 гривень. Протягом 2009 року було використано 12710,9 тис. грн. коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища з запланованих 15843,7 тис. грн. Основні напрямки фінансових потоків Фонду, відповідно до рішень обласної ради були спрямовані на розвиток об’єктів охорони навколишнього природного середовища. Серед них слід зазначити заходи  по відтворенню природних рослинних ресурсів, раціональному використанню і зберіганню відходів виробництва і побутових відходів, охороні і раціональному використанню водних ресурсів,  з охорони і раціонального використання ресурсів тваринного світу, збереження природно-заповідного фонду. Також передбачено проведення наукових досліджень, заходи з екологічної освіти та пропаганди.

Нещодавно надійшла інформація по використанню цих коштів . Так,  за інформацією Головного фінансового управління облдержадміністрації, впродовж 2009 року, розпорядниками коштів обласного Фонду були:

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації (використано 70 тис. грн. з запланованих 70 тис. грн.);

Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації (використано 186 тис. грн. з запланованих 586 тис. грн.);

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації (використано 520,8 тис. грн. з запланованих 520,8 тис. грн.);

Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації (використано 6 068,1 тис. грн. з запланованих 7 272,6 тис. грн.);

Головне управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації (використано 3380,4 тис. грн. з запланованих 3 399 тис. грн.);

Управління культури облдержадміністрації (використано 114,6 тис. грн. з запланованих 275,0 тис. грн.);

Управління капітального будівництва облдержадміністрації (використано 2371,0 тис. грн. з запланованих 3720,3 тис. грн.).

Враховуючи, що до затвердження  обласного бюджету на 2010 рік сформовано  тимчасовий розпис обласного  бюджету на 1 квартал 2010 року, на  даний час немає можливості  визначити прогнозний обсяг збору  за забруднення навколишнього природного середовища, який буде враховуватися при формуванні обласного бюджету на 2010 рік. 

 


ЧТ, 25 апреля 2024, 17:00 Курс НБУ: USD , EUR , RUR