У стінах обласного краєзнавчого музею утворилися тріщини до 8 см

Опубликованно: 20 января 2010 Рубрика: Район
968 0 0 Размер шрифта: Добавить в закладки:

Наступної весни, кажуть спеціалісти, музей може просто не пережити і завалитися. Про те, як врятувати історичну та культурну пам’ятку національного значення говорили сьогодні на нараді у заступника голови ОДА Андрія Баранова. Зокрема, заслухали першого заступника голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Якова Дігтяра щодо улаштування протифільтраційної завіси біля будівлі Полтавського краєзнавчого музею. На нараду також запросили фахівців у галузі геології та геотехніки з Полтави, Харкова та Запоріжжя. Кожен з них висловив свою точку зору на проблеми Краєзнавчого музею й їх рішення.



Фахівці з Полтави та Запоріжжя схвалили ідею протифільтраційної завіси і визнали, що музей знаходиться у критичному стані. За їхніми підрахунками, така стінка буде коштувати до 200 тис. грн. „Музей знаходиться у тяжкому стані. Якщо зараз ми його не врятуємо, то Полтава може залишитись без Краєзнавчого музею”,  – сказав професор кафедри видобування нафти, газу та геотехніки Полтавського національного технічного університету Юрій Великодній.
Критичну ситуацію музею підтвердив також завідуючий лабораторією Запорізької філії НИИСК Іван Степура.

Фахівці з техуніверситету повідомили, що вони ставили на будівлі спеціальні маяки, які показали, що після початку будівництва адмінбудівлі Полтавського міськвиконкому активізувались тріщини. Зокрема, за рік в будівлі Краєзнавчого музею утворилась тріщина шириною 8 сантиметрів. На їхню думку,  вона  викликана потраплянням технологічних вод у підземні ходи, які побудовані ще в 17 ст. Через це відбувається їх руйнація і відповідно - деформація музею.
Проте не всі схвалили ідею протифільтраційної завіси. Зокрема, фахівцям із Харкова, а саме директору ХПВВ ДП „УкрНДІНТІЗ” Анатолію Головку подобається ідея водопонижуючих свердловин.

Не згодний з позицією Полтавської облдержадміністрації і начальник Головного управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому Володимир Годня. На його думку, будівництво адмінбудівлі Міськвиконкому не вплинуло на деформації Краєзнавчого музею. А будівництво протифільтраційної завіси він пропонує проводити виключно на території музею, бо потрібна для будівництва техніка, через свої габарити, не зможе потрапити на територію адмінбудівлі.
На завершення наради Андрій Баранов  запропонував обговорити це питання виключно у колі спеціалістів з даної галузі. „Ця будівля, на мій погляд, окраса міста. І я категорично не погоджуюсь з позицією „моя хата з краю” ... Я прошу міське керівництво повернутися обличчям до проблеми музею”,  –  сказав він.

 


СР, 24 апреля 2024, 6:23 Курс НБУ: USD , EUR , RUR